gold 1369453 960 720
Ko pomislimo na nakit na splošno, se nam zlato kar samo od sebe vrine v misli. Nakit in zlato z roko v roki hodita že tisočletja, prav tako pa tudi denar in zlato. V spodnjem besedilu razkrivamo nekaj zanimivosti o tej žlahtni kovini ter pojasnjujemo, zakaj je zlato tako primerno za izdelavo nakita in zakaj je dobro investirati vanj kot naložbo.

Kemijski simbol za zlato je Au, izhaja pa iz latinske besede Aurum. Ta v dobesednem prevodu pomeni sijočo zoro. Čisto zlato ima namreč žarečo rumeno barvo. Zanimivo je dejstvo, da samo zlato in baker sodita v barvne kovine, vse ostale so srebrne ali sive barve. Od znanih kovin je zlato najbolj kovno in ga je zaradi njegove mehkobe relativno enostavno obdelovati. 1 gram je mogoče sploščiti na površino 1 kvadratnega metra. Da pridobi trdnost, ga pogosto zlivajo z drugimi kovinami. 

Zlato je tudi dober prevodnik toplote in elektrike. Za rabo v nakitu in kovancih je primerno predvsem zato, ker je kemijsko precej nespremenljivo na toploti in vlagi ter je odporno proti večini korozivnih sredstev.

Kaj pomenijo karati pri zlatu?

Ko opisujemo čistino zlatega nakita, pri tem navadno uporabljamo izraz karati. Lahko bi uporabili tudi npr. izraz delež zlata v tisočinkah. V Sloveniji se za nakit uporablja predvsem 14-karatno zlato, kar pomeni čistino 585/000 oz. 58,5% vsebnost zlata. Stopnja karatov je večinoma označena v zlatarskem žigu - pri vsem zlatem nakitu se pred nakupom prepričajte, da je na njem odtisnjen ustrezni zlatarski žig. V naših zlatarnah lahko izdelamo tudi nakit z drugimi vsebnostmi zlata, npr. 18- ali 8-karatni nakit. 

Poleg rumenega poznamo še belo in rdeče zlato. Belo zlato so zlitine zlata, ki so bolj bele kot zlate barve - bela barva se doseže z dodanimi kovinami, ki pobledijo globoko rumeno barvo čistega zlata, rdeča pa z dodajanjem bakra. 

Po podatkih World Gold Council iz začetka leta 2020, je poraba proizvedenega zlata na svetu približno 50% v izdelavi nakita, 40% kot investicije in 10% v industriji. Natančneje je bilo v 10-letnem povprečju od 2008 do 2017 porabljeno približno 52% zlata za izdelavo nakita, 38% za investicije (od tega 27% za izdelavo naložbenih palic in kovancev, 3% ETF-i in 8% Centralne banke) in 9% ga je porabila industrija. 

Naložbeno zlato

Naložbeno zlato že desetletja velja za eno najvarnejših oblik varčevanja, saj zlato ohranja svojo vrednost oz. se vrednost zlata vsako leto malce poveča. 

V naših zlatarnah in spletni trgovini vam nudimo naložbeno zlato švicarske kovnice ARGOR HERAEUS. Kovnica je uvrščena na seznam "Good delivery list", kar pomeni, da sledi strogim kriterijem, ki jih narekuje združenje LBMA (London Bullion Market Association). Kovnice, ki so na seznamu "good delivery" so vredne zaupanja in so najboljša garancija tako glede nakupa kot tudi prodaje naložbenih palic. Pri nas lahko kupite naložbene palice: 1g, 2g, 5g, 10g, 20g, 31,1035g oz. 1 unča, 50g, 100g

Naložbeno zlato vam nudimo po trenutno veljavnih cenah na borzi - za informacijo o ceni nas pokličite ali pošljite povpraševanje prek spletnega obrazca.

Ponudbo zlatega nakita v naši spletni trgovini si lahko ogledate na tej povezavi - v naših poslovalnicah v Novem mestu in Črnomlju pa je izbira še veliko večja!

Vabljeni tudi k ogledu naše ponudbe zlatih poročnih prstanov!

Odkup rabljenega zlata 

Vsak ima doma kos nakita ali kak drug predmet iz zlata, za katerega ve, da ga ne bo več nosil ali uporabljal in da se bo na njem zgolj še nabiral prah. Zakaj bi neuporabne, a vredne stvari hranili doma, da se na njih nabira prah, če jih lahko prodate in zanje zaslužite lep denar? V naših zlatarnah vam nudimo odkup zlata po najvišjih dnevnih cenah! 

Če razmišljate o nakupu naložbenega zlata ali prodaji starega zlata in potrebujete več informacij, vas vabimo, da pišete na #EM#696f646c447f6a667c6878656d206f7a62703c607d#EM# ali pokličete na telefonsko številko 07/30 66 950.