nature gb3deb59d4 1920
Turmalin sodi med najbolj priljubljene okrasne kamne, je pa tudi rojstni kamen meseca oktobra. Ima številne pozitivne lastnosti, s katerimi ugodno vpliva na naše počutje in zdravje. Sodi med trše in zelo odporne kamne, saj na Mohsovi lestvici trdote dosega oceno 7 – 7.5. 

Poznamo ogromno vrst turmalinov

Turmalin je pravzaprav ime velike skupine silikatnih mineralov. Med turmaline denimo sodijo rubeliti, za katere je značilna bolj ali manj močna rožnata barva, zeleni verdeliti, modri indigoliti in draviti, ki se pojavljajo v različnih odtenkih rjave. Vseh mineralov, ki sodijo med turmaline pa je pravzaprav prek trideset. Lahko so tudi mešanih barv, denimo rdeče-zeleni. 
Najbolj dragocen in priljubljen mineral turmalina je Paraiba (poimenovan po brazilski zvezni državi, kjer so ga našli) – krasi ga spektakularna svetlo modra do svetlo zelena barva, odkrili pa so ga v brazilskih nahajališčih pred približno 30 leti. Ta čudovit kristal je hitro dosegel ceno 2000 ameriških dolarjev in več po karatu. 

Kje jih najdemo?

Brazilija je največja svetovna izvoznica turmalinov že zadnjih 500 let. Že v šestnajstem stoletju so portugalski raziskovalci na tem področju našli zelene in modre kristale turmalina, najsi bo to pri staroselcih najsi v potokih in strugah ob iskanju zlata. Mislili so, da gre za smaragde in safirje ter jih pošiljali na Portugalsko, kjer so jih obdelali in uporabljali pri izdelavi nakita za kraljevo družino in druge vplivneže. Da gre za samostojen mineral in ne za prej omenjena draga kamna, so ugotovili šele leta 1793. 

V prvi polovici devetnajstega stoletja so nahajališča turmalina odkrili tudi v ameriški zvezni državi Maine. Zadnjih dvesto let od tam prihajajo znatne količine rožnatega in zelenega turmalina. Danes turmalin izkopavajo tudi v Afganistanu, Mozambiku, Namibiji, Nigeriji, Pakistanu, Tanzaniji in drugod. 

Turmalin in naše zdravje 

Zdravilne lastnosti turmalina so dobro dokumentirane in ta kristal se že stoletja uporablja zaradi svojih regenerativnih in blažilnih učinkov.  Med drugim krepi naš živčni sistem in ugodno vpliva tudi na kri in limfne žleze. Če trpimo za migrenami in glavoboli, nam jih lahko pomaga blažiti. Ugodno vpliva na naše fizično počutje, pomaga pa tudi pri zdravljenju kožnih bolezni. Turmalin lahko uporabimo pri hujšanju in v borbi s celulitom. Ima tudi zaščitno moč, s katero nas varuje pred boleznimi in poškodbami, obenem pa tudi pospeši naše okrevanje po različnih boleznih. 

Turmalin in odnosi

Kot je napisano že zgoraj, turmalin ugodno vpliva na naša čustva, obdal nas bo s pomirjujočo energijo. Pomagal nam bo tudi pri prebolevanju zveze in pri razreševanju težav, ki izvirajo iz preteklosti. Tako bomo lažje sprejeli, kar se je zgodilo in se s tem zrelo spoprijeli. Z njim se bomo lažje znebili negativnih misli, pa tudi občutkov tesnobe, jeze, pritiska in manjvrednosti. Skrite občutke, ki se jih sploh ne zavedamo, bo spodbudil, da pridejo na plan. Tako se bomo z njimi lahko soočili in jih predelali. Na ta način bomo imeli mi nadzor nad njimi in ne obratno. 

Turmalin v poslovnem okolju

Nenazadnje pa ugodno vpliva tudi na naš um in predvsem čustva. Lahko nam pomaga pri soočanju s težavnimi ljudmi, denimo v poslovnem okolju. Ugodno vpliva na našo motivacijo in odločenost pri doseganju ciljev, pa tudi na iskanje kreativnih rešitev za marsikatero težavo, ki se pojavi v poslovnem in drugih okoljih. Je idealen kamen za uporabo v kriznih razmerah, saj razbija negativnost, ki nas oddaja. Napolnil nas bo s potrpežljivostjo in stabilnostjo ter nam dal spodbudo spodbudo in potrebno samozavest.

Nakit s turmalinom po naročilu
V naši zlatarski delavnici vam lahko po vaših željah in zamislih izdelamo nakit s turmalinom. Izdelujemo vse vrste nakita - prstane, obeske, verižice, zapestnice, uhane ... Če vas zanima izdelava nakita po naročilu, nas kontaktirajte na telefon 07 30 66 950 ali na e-mail #EM#696f646c447f6a667c6878656d206f7a62703c607d#EM#