zaročni
Prstani sodijo med najbolj klasične in poznane kose nakita. Obstajajo številne različne kategorije prstanov in verjamemo, da prav vseh ne poznate, zato vas vabimo k zanimivemu branju. Ker je teh kategorij res veliko, članek objavljamo v več delih. 

O tem, kaj zaročni prstan predstavlja, verjetno ni treba izgubljati besed. Navadno ga nositeljica do poroke nosi na levem prstancu, nato pa ga prestavi na desnega, vendar pa to ni pravilo. Prav tako ni pravilo, da je zaročni prstan »rezerviran« samo za ženske. Slogov zaročnih prstanov je veliko, in zlato pravilo zadnjih let je, da pravil pravzaprav ni. Vseeno pa je treba omeniti nekaj kategorij zaročnih prstanov, ki so najpogostejši. Sicer pa si lahko našo bogato ponudbo zaročnih prstanov ogledate na tej povezavi.

Klasični »soliter« 

Klasika vseh klasik. Gre za prstan, ki ga krasi en kamen, tradicionalno briljant, vdelan tako, da izstopa iz prstana in pritegne pozornost.
DRS 163 (3 of 7)

»Halo« prstan 

Tak prstan krasi en osrednji kamen, okoli katerega so razporejeni manjši kamni – navadno gre za briljante, ni pa nujno. V slogu je zelo podoben »cluster« prstanu, le da je tukaj razporeditev in velikost manjših kamnov takšna, da poudarjajo večjega, medtem ko je pri »cluster« prstanu pozornost na celotnemu skupku kamnov, ki krasi osrednji del prstana.

halo engagement


Prstan s stranskimi kamni  

Podoben je soliterju, saj ima v središču en osrednji kamen, vendar pa so na samem obodu prstana vdelani še dodatni stranski kamni. To doda nekaj dodatnega blišča in glamurja prstanu, ki bi bil sicer precej enostaven. Stranski kamni so lahko enaki osrednjemu, ni pa nujno. 
zaročni prstan preplet 1 2

Prstan s tremi kamni 

Podobno kot prstani za obletnice tudi zaročni prstan v sebi nosi globljo obljubo preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, kar se lahko še dodatno izrazi oz. simbolizira s tremi kamni.
zarocni prstan 102 1

Preostali članki iz serije Tipi prstanov: