Srebrn prstan 3481 2
Prstani sodijo med najbolj klasične in poznane kose nakita. Obstajajo številne različne kategorije prstanov in verjamemo, da prav vseh ne poznate, zato vas vabimo k zanimivemu branju. Ker je teh kategorij res veliko, članek objavljamo v več delih. 

Kar nekaj kategorij prstanov izhaja iz takšne ali drugačne zgodovine – lahko da gre za družinsko zgodovino ali pa splošno zgodovino, denimo koktejl prstani iz časa ameriške prohibicije. Vabljeni k branju! 

Pečatni prstan

Pečatni prstani izvirajo iz obdobja, ko je bilo veliko četudi vplivnih ljudi še nepismenih, potrebovali pa so način podpisovanja različnih bolj ali manj pomembnih dokumentov. Iz tega razloga imajo pečatni prstani še vedno status moči in bogastva, priljubljeni pa so tudi zaradi svoje estetike. Navadno so širši, s ploščatim zgornjim delom, kamor je mogoče vgravirati določen simbol ali inicialke nositelja.
  pecatnik (1 of 2)

Prstan »Claddagh«

Za tem prstanom je veliko zgodovine. Motiv prihaja z Irske, kjer je bil to v srednjem veku glavni element zaročnih in poročnih prstanov. Srce simbolizira ljubezen, krona zvestobo in roki prijateljstvo. Lahko gre za enostavne obroče z vgraviranim simbolom, lahko pa je prstan Claddagh tudi bolj ekstravaganten, z vdelanimi kamni. 
OR 372 (1 of 1)

Starinski in vintage prstan

Za starinske veljajo prstani, ki so stari najmanj 100 let. Prstani iz obdobja dvajsetih let prejšnjega stoletja ravno sedaj vstopajo v to kategorijo. Vintage prstan podoben že prej omenjenemu starinskemu, le da za slednjega velja, da je starejši od 100 let, za vintage prstan pa je »odmerjena« starost nekje med 30 in 100 leti. Gre torej za prstane, ki so bili v modi od sredine 20. let pa do 90. let tega stoletja.

»Koktejl« prstan

Ti prstani izhajajo iz obdobja prohibicije v Ameriki v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Gre za ekstravagantne prstane, ki so jih takrat nosile ženske z vplivom in močjo. Koktejl prstanov niso nosile vsak dan, temveč ob posebnih priložnostih, ko so bile tudi razkošno oblečene. Koktejl prstani se (najpogosteje) nosijo na desni roki, krasi jih velik kamen, ki ga ob straneh poudarjajo manjši.
Srebrn prstan 3481 1

Sodoben prstan

Sodobne prstane krasijo čiste linije, preprost in tekoč dizajn in nežne krivulje. Tako kot velja pri sodobnih smernicah v npr. notranjem oblikovanju doma, je tudi za sodobni nakit značilen minimalistični pristop. Osrednjo vlogo pri prstanu tako odigrajo bolj nevtralni elementi, brez kakršnekoli ekstravagance. Sodobni prstan lahko krasijo tudi kamni ali kakšna gravura.

zaročni prstani diamant 5

Preostali članki iz serije Tipi prstanov: