prstan naslovna
Prstani sodijo med najbolj klasične in poznane kose nakita. Obstajajo številne različne kategorije prstanov in verjamemo, da prav vseh ne poznate, zato vas vabimo k zanimivemu branju. Ker je teh kategorij res veliko, članek objavljamo v več delih. 

V tem članku se bomo osredotočili na prstane, s katerimi obeležujemo pomembne mejnike, denimo poroko, materinstvo, obletnice, rojstne dneve in podobno. 

Poročna »rinka«

Poročna rinka je eden najbolj enostavnih modelov prstana. V preteklosti je šlo za moškega »sopotnika« ženskemu zaročnemu prstanu. Dandanes poročne rinke nosijo tudi ženske, njihov dizajn pa je tudi bolj svoboden, kot je bil nekoč. Če je oplemeniten s kakšnimi dodatnimi elementi, že velja za poročni prstan, v nasprotnem primeru pa je »rinka« ali obroč. Oglejte si našo ponudbo poročnih prstanov.

porocni prstani iz rumenega zlata M84

Prstan z rojstnim kamnom

Tak prstan krasi eden ali več rojstnih kamnov nosilca ali nosilčevih družinskih članov. Gre za personaliziran nakit, lahko tudi posvetilo vsakemu družinskemu članu. Obstaja dvanajst različnih rojstnih kamnov, eden za vsak mesec. Če vas zanima, kateri je vaš rojstni kamen, si lahko to ogledate na TEJ POVEZAVI

rubin

Materinski prstan

Materinski prstan je pravzaprav variacija prstana z rojstnim kamnom. Nosijo jih matere ali babice. Prstani so simboli živih ali pokojnih otrok ali vnukov ter vsebujejo njihove rojstne kamne. Če gre za več otrok, so lahko vsi kamni vdelani v en prstan, ali pa v posamezne prstane. Pogosto je zraven rojstnega kamna tudi gravura z imenom otroka. 

Prstan za obletnico

Prstan, s katerim obeležimo obletnico poroke, tradicionalno krasijo briljanti. Navadno so vdelani zaporedno, lahko gre pa tudi za tri briljante, vdelane v krapne. Trije briljanti namreč simbolizirajo preteklost, sedanjost in prihodnost.

3 kamni

Prstan zaobljube

Prstan zaobljube oziroma »promise ring« simbolizira predanost v partnerstvu. Ti prstani so lahko včasih predhodniki zaročnih prstanov, toda prstan zaobljube ne pomeni nujno prihajajoče zaroke. Lahko pomeni le obljubo zvestobe v času zveze. 

Obroč večnosti

Obroč, ki ponazarja večnost oz. izvirno eternity, ima po celotnem obodu razporejene diamante, kar simbolizira neskončno, večno ljubezen. Najpogosteje gre za diamante v briljantnem brusu, vendar pa to ni pravilo. Lahko se uporabi tudi drugi brus ali pa drugi kamni. Tak prstan se najpogosteje podari ob prav posebni priložnosti, denimo ob obletnici ali rojstvu otroka. 

eternity

Zaročni prstan

Seveda v to kategorijo sodijo tudi zaročni prstani. Ker pa so le-ti lahko resnično raznovrstni, smo več o njih zapisali v posebnem članku, posvečenem le njim. Vabljeni k branju! 

Preostali članki iz serije Tipi prstanov: