safir1
Safir, ki je svoje ime dobil iz grške besede sappheiros, ki pomeni »modro«, je redek dragi kamen, ki sodi med korunde – minerale aluminijevega oksida. Barvo, ki pri safirju variira od modre, rumene, rožnate, oranžne do zelene in vijolične, mu dajejo primesi železa, kroma in drugih kovin. Rdeča različica safirja je dobila svoje ime in je danes poznana kot rubin.

Najbolj cenjeni so modri safirji, ki izvirajo iz Kašmirja. Tam so jih tudi prvič našli konec 19. stoletja. Izjemno cenjeni so tudi modri safirji z Madagaskarja. Ostale države, kjer so večja nahajališča safirjev, so: Avstralija (Queensland in Novi Južni Wales), Pakistan, Afganistan, Indija, Tanzanija, Kenija ter ZDA (Montana, Severna Karolina). Zelo redki in cenjeni so yogo safirji iz ameriške zvezne države Montana. Dandanes je to nahajališče skoraj povsem izpraznjeno, najdejo se le še primerki v velikosti enega karata. Največji primerek se nahaja v washingtonskem muzeju Smithsonian, ima 10 karatov in je popolne barve. Zelo redki so tudi zvezdasti safirji - ti imajo v določenem preseku zvezdast vzorec, ki običajno lomi svetlobo v šestih krakih, redkeje pa celo v dvanajstih. Ta mineral je po trdoti takoj za diamantom in dosega vrednost 9,0 na Mohsovi lestvici.

brežnik (2 of 3)

Ezoterični pomen safirja


Safir je simbol neba in sodi pod planet Saturn. Tistemu, ki ga nosi, naj bi prinašal moč, čast in večno življenje. Od šestega stoletja dalje safirji krasijo prstane kardinalov, jim pomagajo pri očiščenju srca in okrepitvi vere v boga. Safir zato velja tudi za kamen iskrene vere, duhovne čistosti in zaščitnih delovanj. Njegova moč izhaja iz duhovnih in meditativnih značilnosti. Nevtralizira kaos in iluzije, ki nam stojijo na poti do spoznanja, da smo rojeni po božji volji, ki je brezčasna in večna. Spominja nas, da obstajajo »višje sile«, ki vplivajo na našo usodo. Duhovno delovanje safirjev se odraža skozi vibracije njegove temno modre barve, ki nas ščiti, prečiščuje in zdravi.
 
Na peti čakri safir misli pretvarja v besede, besede pa v občutke. Peta čakra je prostor med srcem in  možgani, kjer se ustvarjajo blokade zaradi neskladja med občutki in razumom. Te blokade safir umika in osvobaja pot za pretok pozitivne energije. Zvezdasti safir je najbolj aktiven na čakri tretjega očesa, ki nas navdihuje za verovanje. Indigo safir prav tako deluje na čakri tretjega očesa in s svojimi barvami razvija sposobnost intuicije. Safir pomaga ločevati resničnost od iluzije. Na psihološki ravni razvija vzdržljivost, zdravi razum, blaži bes in prinaša potrpežljivost. Safir velja za kamen koncentracije, ki brani pred nezaželenimi mislimi in varuje notranji mir, s svojimi vibracijami pa tudi spodbuja spolni nagon.

brežnik (3 of 3)

Zdravilni učinki safirja

Safir ima številne dokazane zdravilne učinke. Pomaga pri zniževanju telesne temperature, uravnavanju krvnega pritiska, čisti kri in blaži krvavenja. Na srčni čakri blaži astmatične napade, na čelni čakri vrtoglavico, slabost in prekomerno potenje. Z njim masiramo boleča mesta v primeru čirov, tumorjev, išiasa, glavobolov, bolezni ušes, oči, dlesni in sinusov. Njegove modre vibracije umirjajo in pomagajo pri nespečnosti in mesečnosti. Skupaj z modrim kalcedonom, položenim na peto čakro, pri otrocih pomaga pri govornih napakah. Tradicionalno je učinkovit tudi pri malignih tumorjih. Naravni safir je tudi idealen za izdelavo eliksirjev – pripravimo jih tako, da v izvirsko vodo čez noč postavimo kristal safirja, eliksir pa nato popijemo zjutraj na tešče. Tako nam bo pomagal pri izločanju strupov iz telesa, prečiščevanju ledvic, žolčnika in zniževanju krvnega pritiska. Blagodejno bo učinkoval tudi na kožo na obrazu, učvrstil nohte in preprečeval izpadanje las. 

Formula: Al2O3 – aluminijev oksid
Osnovne čakre: svetlomodri odtenki – peta (grlena) čakra, indigo barva – čelna čakra ali tretje oko, ostale čakre po barvah in potrebi.
Horoskop:  po bizantinskem horoskopu sodi safir pod vodnarja, v stari grčiji pod strelca, po tolmačenjih srednjeveških astologov pa sodi pod kozoroga. 
Element: Voda
Čiščenje: Kristali safirja se po vsaki uporabi nekaj minut izpirajo pod curkom mlačne vode
Polnjenje: Safir je občutljiv na močno sončno svetlobo, zato ga na soncu polnimo le kratek čas. Odgovarja mu blaga dnevna svetloba, zato je dobro, da ga nosimo kot nakit, saj se tako tudi polni. Polnimo ga lahko tudi ob kameni streli.