opala
Opal sodi med poldrage kamne, gre pa za amorfno obliko kremenice, ki vsebuje različne količine vode. Posledično je opalov več vrst, največ pa je navadnega opala. Ta se pojavlja v različnih barvah. Poimenovanje »opal« izvira iz sanskrta, iz besede za kamen.

Med bolj cenjene opale sodijo tisti, za katere je značilno mavrično prelivanje barv. Splošno gledano so črni ali temni opali bolj dragoceni kot tisti z belimi, svetlimi ali kristalnimi toni – temnejši kamen namreč navadno odseva bolj bogate barve. Najbolj dragocen in cenjen je sicer črni opal. 

Opal so vedno povezovali z ljubeznijo in strastjo, pa tudi s slo in erotiko. Gre za zapeljiv kamen, ki krepi čustvena stanja in sprošča omejitve. Lahko je tudi čustveni stabilizator. Nošenje opala naj bi zagotavljalo zvestobo. Mnogi verjamejo, da nošenje nakita z opali pripomore pri izražanju notranje lepote. Ker je opal zelo dovzeten za sprejem vibracij iz okolja, ga je treba v negativnih situacijah nujno očistiti. Sicer pa naj bi opal raztapljal srčne rane in nejasne občutke krivde, v življenje pa naj bi prinesel lahkotnost ter pomagal razvijati kreativnost in optimizem. Spodbuja intuicijo ter prebuja ljubezen in strast, zato mu mnogi rečejo tudi kristal ljubezni.  

a 4

Opal je bil zaradi svojih zanimivih lastnosti zelo priljubljen in cenjen skozi vso človeško zgodovino, pri različnih ljudstvih so si njegov nastanek, lastnosti in moči razlagali na različne načine. Tako so denimo aborigini verjeli, da je stvarnik te mavrične kamne spustil na zemljo s sporočilom miru za človeštvo. Za stare Grke so bili opali solze sreče boga Zevsa po njegovi zmagi nad Titani. Rimljani so jih zaradi široke palete barv imeli za najdragocenejše kamne in verjeli, da imajo velike moči. Križarji so jih nosili za srečo v bitkah in za zaščito pred ujetništvom. V srednjem veku so opale uporabljali za zdravljenje očesnih bolezni. 

Opali so najprimernejši za horoskopska znamenja raka, tehtnice, rib in škorpijona. Vplivajo na srčno in kronsko čakro.

Opal je zaradi vsebnosti vode sicer precej mehak kamen in se hitro poškoduje, je občutljiv na temperaturne razlike in tudi hitro poči. Pri nakitu se zato pogosteje uporabljajo umetni opali, v Zlatarni Aura in Karat pa lahko po želji strank v nakit vdelamo tudi naravne opale.

Nekaj čudovitih možnosti nakita z opalom si lahko ogledate med priporočenimi artikli, v kolikor pa v naši ponudbi ne najdete takšnega nakita z opalom, kot bi ga želeli, pa ga lahko v naši delavnici izdelamo posebej za vas, najsi gre za prstan, verižico, zapestnico, uhane ali pa kakšen čudovit obesek.

a 1