Poročna prstana na levi roki
Če je ravnokar padla zaroka ali ste tik pred poroko, vas bo ta zapis še kako zanimal. O zgodovini prstana in kako je s tem v drugih kulturah po svetu - vse to smo za vas opisali v prejšnjem članku, dostopnem na tej povezavi. V spodnjih vrsticah pa boste odkrili nekaj zanimivih dejstev tem, kako nosimo zaročne in poročne prstane.

Preberite si, na kateri roki se nosi zaročni in kasneje poročni prstan. Tako boste lahko na dan D opustili vse skrbi, ali boste svoji ljubezni nadeli prstan na pravo roko. Lahko se boste osredotočili le na to, kako boste samozavestno o tem izobrazili še svoje svate.


Nošenje prstana vedno nekaj pomeni

Obstaja mnogo različnih zgodovinskih in simbolnih teorij, kje naj bi nosili prstane. Naj se najprej dotaknemo dejstva, da že nošenje vsakdanjega prstana vedno nekaj sporoča. Oblika, material in kamni - vse to govori o osebnem stilu, družbenem statusu in prek njih dobimo tudi občutek o določenih stališčih osebe. Tudi to, da nosimo prstan na določenem prstu, izraža del naše osebnosti in ambicij.

Seveda sta pomena nošenja zaročnega in poročnega prstana znana. Zaročni prstan je darilo izbranki (ali izbrancu), priznanje in čast, da ena oseba želi svoje življenje preživeti z drugo. Je nekakšno povabilo na skupno pot in znak ostalim, da je sopotnik že izbran. 

Poročna prstana imata podobno simboliko, le da je želja po skupnem življenju že dodobra izoblikovana, določeni so cilji in namen odnosa in mladoporočenca sta pripravljena na zaobljube. Poročna prstana ju nato vse življenje spominjata na srčno izrečene besede in na občutke, ki sta jih čutila v dneh poročnega slavja.

Kar se tiče zaročnega in poročnega prstana, pa vlada velika zmešnjava, kje te posebne prstane nositi. Skozi zgodovino se je tradicija nošenja zaročnih in poročnih prstanov spreminjala. Pa ne le glede na to, ali prstan nosimo na levem ali desnem prstancu, ampak tudi glede na to, ali ga nosimo na katerem drugem prstu. Želita izvedeti več o tem? Preberita članek o vplivu zgodovine na nošenje zaročnih in poročnih prstanov na levi in desni roki.

Mit o Veni Amoris

Latinski izraz Vena Amoris v slovenščini pomeni Vena Ljubezni. O njej so najprej govorili stari Egipčani, kasneje pa tudi stari Grki in Rimljani, ki so verjeli, da obstaja vena, ki neposredno povezuje srce s prstancem leve roke. Ta domneva je sprožila vsesplošno prepričanje, da je to resnica in se ponekod obdržala celo do danes. 

Napredek znanosti in znanja o človeški anatomiji je od takrat krepko napredovalo in dokazalo, da je zgodba o najbolj romantični Veni Amoris le mit. Vsi prsti na rokah imajo podobno strukturo žil in prstanec leve roke nikakor ne izstopa iz povprečja.

Če vas je kar zabolelo ob branju te resnice, se boste lahko romantične duše potolažile z dejstvom, da imamo srce postavljeno nekoliko na levo stran telesa, kar zagotovo pomeni, da je leva roka še vedno fizično bližje srcu kot desna.
 
kje nosimo poročne prstane na roki 1
Poročna prstana iz rumenega zlata sta tradicionalna izbira poročnih prstanov.

Zakaj nekateri nosijo prstan na desni roki?

Za nošenje prstana na desni roki obstaja še nekaj razlogov, ki se ne povezujejo s tradicijami, religijo ali kulturo, ampak bolj z novodobnim načinom življenja.

Ženske danes nimajo potrebe, da bi čakale princa na belem konju, da jim kupi prstan, saj same zaslužijo dovolj, da si diamantni prstan kupijo kar same. To je predvsem opazno v višje razvitih državah, kjer se vzpodbuja samostojnost ženske. To ni zaročni ali poročni prstan, ampak je darilo, ki si ga podari ženska sama kot znak ekonomske neodvisnosti.

Ker smo ženske in moški v današnjih časih vse bolj neodvisni drug od drugega in se kaže pripravljenost na odprta razmerja, se zadnje čase uveljavlja tudi nekoliko zaskrbljujoč trend. Poročni prstan na desni roki lahko pomeni tudi zavestno odločitev enega izmed partnerjev, da je pripravljen skočiti čez plot. Zato bodite pozorni, če vaš mož ali žena kdaj pride domov s poročnim prstanom na drugem prstancu.

Vse bolj so tudi sprejete istospolne zveze, ki so v veliko državah po svetu že uzakonjene. Pri istospolnih parih velja nenapisano pravilo, da je oseba v monogamni zvezi, če nosi prstan na desnem prstancu. Iz tega razloga sta tako zaročni kot poročni prstan pri istospolnih partnerjih običajno na desni roki.

In nenazadnje, za levičarje bo nošenje poročnega prstana na desni roki pomenilo, da se bo prstan počasneje obrabil in bo izpostavljen manj poškodbam, kot če bi ga nosili na dominantni roki. 

Na kateri roki ga boste nosili vi?

V Sloveniji običajno nosimo zaročni prstan na levi roki. Ko se poročimo, ženske dodamo na levo roko tudi poročni prstan. Druga možnost je, da zaročni prstan prestavimo na desni prstanec in na levem nosimo le poročnega. Lahko pa to storimo že med obredom in nato zaročni prstan prestavimo nazaj na levo roko poleg poročnega. 

Do države do države je različno, kje se nosi poročni prstan. V tem članku lahko izvesta, na kateri roki nosijo poročne prstane v drugih državah. Če boste prestavili prstan na drugo roko (ali celo prst), ko boste potovali po drugih državah, je to vaša odločitev. Vendar menimo, da to ni potrebno. Celo ni potrebno, da se držite trenutno prevladujoče tradicije v Sloveniji – nošenje zaročnega in poročnega prstana na levem prstancu. 

Običajno je tako, da oba partnerja nosita poročni prstan na enakem prstu enake roke, saj tako delujeta bolj usklajeno. Vendar, kje boste nosili prstan, je ultimativno vaša odločitev. Pomemben je namen, ki ga bosta sama pripisala poročnim prstanom. Pomembno je, da je dogodek izmenjave poročnih prstanov prežet z ljubeznijo, zaupanjem in spoštovanjem. Pomembno je tudi, da sta v tej izkušnji iskrena in ljubeča tako do sebe kot tudi do svojega partnerja.

Predvsem pa je pomembno, kaj nosita v srcu. Ko to ugotovita, bo polemika o tem, kje nosita poročne prstane, postala nepomembna. Še vedno pa je izbira poročnih prstanov prav posebna izkušnja. Izbirata lahko med različnimi kovinami, vzorci in barvami. Preglejta, kakšni poročni prstani obstajajo in za koga so primerni, nato pa izberita sebi najljubše in ovekovečita svoj zakon s simbolom vajine ljubezni. 

Hejdi Martinšek