m4
Moissanit je kamen, ki je poln življenja in briljance, lesketa pa se bolj kot katerikoli drug dragi kamen na zemlji - ja, pri tem prekaša tudi diamant. Očarljiva lepota, neverjetna kakovost in dostopna cena so dejavniki, zaradi katerih je moissanit več kot primeren nadomestek diamanta.

Ta zanimiv kamen je našel francoski znanstvenik Henri Moissan, ki je leta 1893 raziskoval meteoritski krater. Izkazalo se je, da moissanit sestavljata silicij in karbon in da gre za enega najtrših kamnov na zemlji (po Mohsovi lestvici dosega vrednost 9.25, najtrši kamen na svetu diamant pa ima vrednost 10). Posledično je tudi moissanit zelo odporen na praske in druge vrste obrab. 

Že samo zgornji dve informaciji sta dovolj, da lahko razumemo, zakaj je ta kamen postal velika konkurenca diamantu, ko govorimo o nakitu. Še ena pomembna informacija pa je ta, da je moissanit tudi veliko cenejši od diamanta (pri večjih velikostih kamnov, denimo od 0.40 karata naprej, dosega cena moissanita okoli 15 odstotkov cene briljanta). Za vse, ki so okoljsko osveščeni, pa bo verjetno dobrodošla tudi informacija, da je izdelava moissanita okolju prijaznejša kot pridobivanje diamantov - v glavnem gre namreč za laboratorijsko izdelavo. 

m2

Primerjava moissanita z diamantom

- lomni količnik moissanita (2.65) je večji kot pri diamantu (2.42), kar pomeni, da ima večji odsev in bogatejšo barvno mavrico
- moissanit se posledično lesketa bolj mavričasto, diamant pa bolj belo
- briljanca moissanita je tudi do 15% večja kot pri diamantu
- toplotno je odpornejši od diamanta (pri segrevanju porumeni, ob ohlajanju pa znova prevzame osnovno barvo)
- že omenjena trdota moissanita dosega vrednost 9.25 po Mohsovi lestvici, trdota briljanta pa 10. 
- moissanit je cenovno dostopnejši od diamanta (sploh pri večjih velikostih kamna)

prim1
Diamant (levo) in moissanit (desno)

Zaroka z moissanitom

Presenetite jo s prečudovitim zaročnim prstanom z moissanitom in ji dajte več ognja in leska, kot bi ga dal diamant, in to za precej ugodnejšo ceno. Moissaniti so brušeni v različne oblike in velikosti, tako da vam lahko z njimi izdelamo tudi edinstven zaročni prstan po vaši ideji in naročilu. Romantični moissanit je čudovita izbira, hkrati pa tudi zagotovilo, da bo dobila prstan z najlepšim leskom in tudi izdelek, ki bo zdržal vse življenje (in še dlje). 

Z moissanitom vam lahko izdelamo tudi vse zaročne prstane iz naše proizvodnje (modele iz linije DRS in DR) - v primeru povpraševanja nam pišite na #EM#696f646c447f6a667c6878656d206f7a62703c607d#EM# ali nas pokličite na 07 30 66 950.