simbolična zlato

Kako prepoznati pravo zlato in kaj pomenijo karati v zlatu?


Pri nakupu zlatega nakita je pomembno, da znate prepoznati pravo zlato in razumete razlike med različnimi karati. Tukaj je nekaj ključnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri kakovostnega zlatega nakita.


Prepoznavanje pravega zlata

Pravi zlati nakit ima običajno vtisnjene oznake ali žige, ki označujejo čistost zlata. Te oznake so pogosto majhne in diskretne, zato jih poiščite na notranji strani zlatih prstanov ali na zaponkah zlatih verižic in zapestnic. Enako sicer velja tudi za srebrni nakit. Ves zlati in srebrni nakit, ki ga najdete v naših poslovalnicah, je opremljen z vsemi potrebnimi žigi.


Zanimiv način za preverjanje pristnosti zlatega nakita je tudi testiranje z magnetom. Zlato ni magnetno, zato ga lahko preverite z močnim magnetom. Če se nakit prilepi na magnet, verjetno ni iz pravega zlata.


Pravo zlato ima specifično rumeno barvo in sijaj, ki ga težko posnemajo ponaredki. Čeprav lahko različne zlitine zlata spremenijo barvo, ima pravo zlato poseben odtenek, ki ga je ni težko prepoznati, sploh če ga primerjamo s kakšnim kosom, za katerega vemo, da je zagotovo iz zlata.


Razlikovanje med različnimi karati

Karat je enota, ki označuje čistost zlata. Višji kot je karat, večji delež čistega zlata vsebuje nakit. Tukaj so osnovne razlike med različnimi karati:


9-karatno zlato:

Vsebuje približno 37.5% čistega zlata in je najcenejša oblika zlatega nakita. Zaradi nižje vsebnosti zlata je bolj trpežen, vendar ima manj izrazito zlato barvo.


14-karatno zlato:

Vsebuje približno 58.5% čistega zlata. Gre za dobro ravnovesje med čistostjo in trpežnostjo, zato je priljubljeno pri vsakodnevnem nakitu. To je tudi najbolj pogosta čistina zlata pri nakitu v Sloveniji.


18-karatno zlato:

Vsebuje približno 75% čistega zlata in ima bogato, rumeno barvo. Je mehkejše od 14K zlata, zato je bolj primerno za posebne priložnosti kot za vsakodnevno nošenje. Nakit iz 18-karatnega zlata je denimo pogost v Italiji ali Indiji.


24-karatno zlato:

Vsebuje 99.9% čistega zlata in je najčistejša oblika zlata, ki jo lahko kupite. Zaradi svoje mehkobe ni primerno za vsakodnevno nošenje, vendar je zelo cenjeno zaradi svoje čistosti in sijaja. Ta čistina je značilna za naložbene ploščice. 


Razumevanje razlik med različnimi karati zlata in sposobnost prepoznavanja pravega zlata vam bo pomagalo pri izbiri pravega nakita, ki bo ustrezal vašim potrebam in željam. Upoštevajte te nasvete in boste zagotovo našli kakovosten zlati nakit, ki ga boste z veseljem nosili.