prstan na konusu
Vsak kos nakita velja za večno darilo in načeloma nam pri verižicah, uhanih, obeskih, pa tudi zapestnicah ni treba razmišljati o potrebni velikosti, da bo darilo ustrezalo. Pri prstanih pa je seveda drugače. Najbolj zanesljivo se velikost prsta izmeri v zlatarnah, toda če gre za darilo, to seveda ne pride v poštev. 

Če posredi ni elementa presenečenja, potem imate za izmero velikosti naslednje možnosti:
- oglasite se v kateri od naših zlatarn, kjer vam opravimo meritev 
- lahko vam na dom pošljemo merilne obročke, s katerimi je izmera prsta enostavna. Pošiljki priložimo tudi že izpolnjeno kuverto z znamkami, tako da s pošiljanjem nazaj nimate nobenega stroška
- če obdarovanka že ima prstan, ki ga nosi na ustreznem prstu, mu izmerite notranji premer – izmero lahko naredite z navadnim ravnilom ali pa kljunastim merilom (»šublerjem«):
ravnilo
šubler

Kako pa čim natančneje določimo potrebno velikost, če želimo podariti prstan za darilo ali iščemo zaročni prstan?

V tem primeru obisk zlatarne ali pošiljanje merilnih obročkov seveda ne pride v poštev. Morda pa si lahko »izposodite« katerega od njenih prstanov, seveda če jih ima in če si jih lahko, ter mu izmerite notranji premer, kot je opisano zgoraj. Če ne morete kar tako dostopiti do njenega prstana, ji lahko predlagate, da boste njen nakit odnesli na čiščenje – potem lahko velikost izmerite pri zlatarju, s čimer bo izmera še najbolj zanesljiva.

Za pomoč pri iskanju prave številke lahko vprašate tudi njeno prijateljico, pa tudi sestro ali mamo. Seveda mora biti zaupanja vredna. Morda lahko ob druženju, npr. nakupovanju napelje pogovor v smer nakita in kar direktno povpraša po številki ali pa si prstan od nje izposodi ... Zagotovo bo manj sumljivo, kot če jo za to prosite vi.

Izmerjeni premer nam lahko sporočite prek e-maila ali telefona, pa vam bomo povedali, katera številka je v vašem primeru potrebna. Informativno si lahko ogledate tudi tabelo velikosti prstanov glede na premer:
tabela velikosti prstanov

Če ne uspe, nikar ne skrbite!

No, tudi če se vam domača meritev ne posreči ali pa ni mogoča, kar brez skrbi – niste edini! Pravzaprav se to zgodi kar pogosto in s tem ni prav nič narobe. V tem primeru predlagamo, da kupite prstan povprečne velikosti (pri tem vam bomo z veseljem svetovali). Potem, ko ga podarite (ali pa jo zaročite), se skupaj vrneta v katero od naših zlatarn, kjer izmerita prst. Velikost prstana vam bomo brezplačno prilagodili (zelo redka izjema je, če je potrebna povečava zlatega prstana za več kot 3 številke – v tem primeru se nekaj malega doplača zaradi dodanega materiala).

merilni obročki

V kolikor niste iz bližine naših zlatarn (nahajamo se v Novem mestu in Črnomlju), pa vam lahko na dom pošljemo merilne obročke, s katerimi bo izmera prsta enostavna. Potem nam obročke in prstan pošljete nazaj in vse uredimo na daljavo.

V primeru kakršnihkoli vprašanj nam lahko kadarkoli pišete na #EM#696f646c447f6a667c6878656d206f7a62703c607d#EM# ali pa nas pokličete na telefonsko številko 07 30 66 950.