aquamarine gdd81bb398 1920
Akvamarin, rojstni kamen meseca marca, je izjemno prepoznaven po svoji značilni zelenomodri barvi, zaradi katere je postal simbol mladostnosti, dobrega zdravja in (za)upanja. Zaradi svoje barve je dobil tudi ime, saj beseda izvira iz latinščine in v dobesednem prevodu pomeni »morska voda«. 

Ime akvamarin se sicer uporablja za mineral beril, kadar se ta pojavi v modrikasti oz. modrozelenkasti barvi. V nekem obdobju je veljalo, da se najbolj dragoceni akvamarini nahajajo le v Braziliji in nekaterih drugih območjih Južne Amerike. Vendar pa se dandanes nahajališča akvamarina pojavljajo po vsem svetu – le nekaj držav, v katerih pridobivajo akvamarine: Kenija, Nigerija, Madagaskar, Zambija, Pakistan, Šrilanka, Rusija. 

Zaklad morskih deklic

Arheologi so kristale akvamarina našli že ob mumijah starega Egipta, torej je kamen cenjen in poznan že na tisoče let. Priljubljen je bil tudi v obdobju starega Rima, kjer so ga uporabljali kot amulet za zaščito. V antiki so mornarji verjeli, da je akvamarin zaklad morskih deklic, zato so ga kot amulet za srečo nosili s seboj na potovanja po odprtih vodah. S svojo modrikasto barvo, tako povezano z barvo morja, simbolizira tudi očiščenje. 

Pomaga pri javnem nastopanju

Akvamarin velja za kamen poguma in ljudem pomaga pri premagovanju strahov, povezanih s komunikacijo, denimo strahu pred javnim nastopanjem. Ugodno vpliva na našo samozavest, obenem pa blaži stres in pripomore k našemu notranjemu miru. Tisti, ki nosijo akvamarin, naj bi tudi lažje ohranjali zbrano in bistro glavo. 

Poleg tega se akvamarin uporablja za blaženje bolečega grla, otečenih bezgavk in težav s ščitnico. Zdravilci verjamejo, da akvamarin pomaga uravnovešati hormone. 

Priljubljenost akvamarina narašča

V zadnjih letih je priljubljenost akvamarina močno zrasla, kar je vplivalo tudi na njegovo ceno. Seveda je ta odvisna od njegove velikosti in kakovosti, pa tudi od barve. Naravni akvamarin je seveda bistveno bolj dragocen od tistega, ki ga »vzgojijo« v laboratoriju. 

V zlatarski industriji je akvamarin pogosto skombiniran z belim zlatom ali srebrom. Barvna kombinacija je čudovita, saj deluje lahkotno, poletno in jo je moč kombinirati z različnimi slogi oblačenja.

Nakit z akvamarinom po naročilu
V naši zlatarski delavnici vam lahko po vaših željah in zamislih izdelamo nakit z akvamarinom. Izdelujemo vse vrste nakita - prstane, obeske, verižice, zapestnice, uhane ... Če vas zanima izdelava nakita po naročilu, nas kontaktirajte na telefon 07 30 66 950 ali na e-mail #EM#696f646c447f6a667c6878656d206f7a62703c607d#EM#