lr (3 of 3)

Vzdrževanje nakita

Z nakitom moramo ravnati spoštljivo in ga tudi redno vzdrževati. Bodite pozorni, v kakšnem stanju je vaš nakit in redno čistite umazanijo, ki se nabere pri nošenju, saj je zanemarjen nakit težje očistiti. Zelo pomembno je tudi, da svoj nakit pravilno shranjujete, saj ga tako zaščitite pred praskami in drugimi poškodbami. Sicer pa si spodaj preberite nekaj dragocenih napotkov:
  • Nakit si nadenemo zjutraj po umivanju in ne obratno. 
  • Kozmetični pripomočki, kot so kreme, pudri in spreji nakit umažejo, v nekaterih primerih pa ga lahko celo poškodujejo. 
  • Kemikalije slabo vplivajo tudi na kamne. 
  • Pri verižicah pazimo, da jih pravilno zasukamo in dobro zapnemo. Sponke so lahko različne in to moramo upoštevati. Pri verižicah in ogrlicah je dokaj šibka točka prav sponka ali karabin, ki se pogosto poškoduje. 
  • Pri natikanju uhanov bodite pozorni na zatič. Nekateri se pritrdijo z vijakom. 
  • Pri delu na vrtu ali pri pomivanju posode odložite dragocene prstane, posebno še, če imajo vgrajene kamne. Ti se lahko, ne glede na kvaliteto, pri sunkih in udarcih in stikih z raznimi kemikalijami in maščobami poškodujejo. 
  • Nakita z dragimi kamni ne nosite, kadar se kopate v bazenih, kjer je prisotna velika koncentracija klora. 
  • Bolj občutljive kamne, kot so turkiz, malahit, mesečev kamen, lapis lazuri, ipd. lahko poškodujejo tudi morska voda, sončenje in pesek.
  • Posebno pozornost posvetite tudi biserom in koralnemu nakitu. To so dragulji organskega porekla, so porozni in vpijajo vsako vrsto tekočin, lahko se jim spremeni tudi barva. 
  • Zvečer nakit najprej odložite, šele nato se umivajte in tuširajte. Tako bo vaš nakit dolgo časa lep in se ne bo imel možnosti poškodovati.  

Shranjevanje nakita

Nakita nikakor ni dobro puščati na dnu predala, nočni omarici ali polici v kopalnici, saj se tako hitreje umaže, na njem se nabere prah, hitro pa se lahko tudi kaj založi ali izgubi. Zato je zaradi čistoče, organizacije in tudi varnosti nakit dobro shranjevati v posebej za to namenjenih škatlicah. Škatlice za nakit so sestavljene iz več majhnih predalčkov, kar omogoča urejeno shranjevanje nakita - posebej lahko shranjujemo različne vrste nakita, kar omogoča veliko preglednost. Tako lahko (po svojih željah in okusu) ločimo vrste nakita - zapestnice, ogrlice, uhane, prstane - in materiale, kot so belo, rumeno, rdeče zlato, pa srebro, platina, jeklo ... 

Dobro je, da nakit z diamanti shranjujemo ločeno od drugega nakita, na primer v šatulji ali vrečki iz blaga ali usnja, saj lahko zaradi svoje trdote diamant poškoduje drug, občutljivejši nakit.

Še nekaj nasvetov

Vsak kos nakita sčasoma izgubi svoj sijaj in se umaže - če pravilno in vestno skrbimo zanj, se to zgodi kasneje, pa vendarle pride do tega. Kako je torej s čiščenjem našega zlatega in srebrnega nakita? Pripravili smo vam nekaj nasvetov.

Zelo ugodno in preprosto si lahko čistilo za vaš nakit pripravite kar doma. Vse, kar potrebujete, je skodelica vroče vode, jedilna žlica sode bikarbone, jedilna žlica detergenta za pomivanje posode in jedilna žlica soli. Najprej v posodi zavrite vodo in nato dodajte vse ostale naštete sestavine. S tem boste naredili čistilno sredstvo, v katero samo položite nakit in ga v tej mešanici pustite 5-10 minut. Ko nakit vzamete iz posode, ga izperite z mrzlo vodo, posušite pa ga tako, da ga za nekaj minut položite v suho brisačo ali krpo

Pozor: Nakita, na katerem so dragi in poldragi kamni, ne namakajte, temveč vzemite mehko krpo, jo namočite v mešanico vode in detergenta ter z njo narahlo obrišite kamen ter preostali del prstana, zapestnice, verižice ali uhanov.

Pri čiščenju nakita lahko uporabite tudi zobno ščetko, vendar obvezno izberite takšno z najmehkejšimi ščetinami. Nakit očistite nežno, s krožnimi gibi. Tako pri srebru kot tudi zlatu lahko uporabite tudi malce zobne kreme. Nakit potem zdrgnete s prsti ali (mehko!) zobno ščetko, nato pa ga dobro izperite pod mlačno vodo.

Če vaš nakit kaže znake poškodb ali obrabe, ga odnesite zlatarju, da strokovno ugotovi, ali je potrebno karkoli popraviti. Razne praske vam zlatar popravi s strojnim poliranjem, poleg tega pa bo tudi popravil razmajane ali kako drugače poškodovane dele vašega nakita.