IMG 2770
Rubin je dobil svoje ime iz latinščine, natančneje iz besede rubeus, ki označuje rdečo barvo. Sodi v skupino korundov oz. aluminijevih oksidov ter ob diamantu, safirju in smaragdu sodi med najbolj cenjene drage kamne. 

Takoj za diamantom je rubin najtrši mineral (dosega vrednost 9,0 po Mohsovi lestvici). Največja nahajališča rubinov so v Mjanmaru, na Šrilanki, Tajskem, pojavljajo pa se tudi na Madagaskarju, v Kambodži, Indiji, Pakistanu, Tanzaniji, Keniji, Avstraliji, Rusiji, na Norveškem in Grenlandiji ter v ZDA.

Rubini običajno tvorijo kristale v obliki šeststrane prizme. Zelo redki so zvezdasti rubini, ki imajo v določenem preseku zvezdast vzorec in prelivajo barve. Za najbolj kakovostne sicer veljajo rubini, ki jim zaradi njihove barve pravijo golobja kri in se nahajajo samo v Mjanmaru, oz. tisti z učinkom mačjega očesa.
IMG 2785

Duhovni pomen rubinov

Ta drag kamen značilne rdeče barve se v glavnem uporablja za zaščito in vzpostavljanje harmonije. V veliko pomoč je tistim, ki jih tarejo čustvene tegobe in iščejo čustveno ravnovesje. Rubin je simbol ognjevitega srca, življenjske energije in ljubezenskih čustev, v nas prebuja vseobsegajoč občutek življenja, nas navdihuje v ljubezni ter spodbuja resnico in modrost.

Njegova rdeča barva simbolizira pozitivno moč življenja, ljubezni ter moč duhovnega in telesnega čiščenja ter sprememb. Gre za kamen čiste duhovne ljubezni, ki skupaj s fizično spolnostjo tvori kreativno energijo, zaradi katere smo srečni in zadovoljni, ter tako spaja duhovnost in materialnost. Na duhovni ravni tudi razvija intuicijo, na čelni čakri pomaga pri uresničevanju naših vizij, pa tudi ščiti pred negativnimi vplivi. Pomaga nam pri obvladovanju vsakodnevnih življenjskih situacij ter nas polni z novo energijo in močjo.

V preteklih stoletjih je veljal za magičen kamen, prav zaradi svoje barve so mu rekli tudi »kamen življenja«, njegova moč pa je ščitila nosilce pred kugo in hudičem.

IMG 2768

Zdravilni učinki

Najnovejše raziskave kažejo, da ima rubin močan vpliv na delovanje srca in ožilja ter pomaga pri boleznih, povezanih s tem. Če ga položimo na korensko in srčno čakro, bo rubin aktiviral delovanje jeter in proizvajanje krvne plazme ter reguliral raven sladkorja v krvi. Poleg tega spodbuja dovajanje kisika v kri in uravnava krvni tlak, še posebej če je le-ta nizek ali spremenljiv, ter pomaga pri težavah z ledvicami. 

S svojim vplivom na kri posredno regulira tudi delo žlez, vranice in limfnega sistema. Pomaga pri slabokrvnosti, menstrualnih težavah in prekomernih krvavitvah. Uravnava tudi proizvodnjo hormonov trebušne slinavke.

Po izročilu rubin pomaga tudi pri črevesnih infekcijah in putiki. Ima pozitiven vpliv na imunski sistem in blaži krče. Če na korensko čakro položimo večji kristal rubina, na očesni veki pa dva manjša, naj bi to vplivalo na izboljšanje našega vida. 

Zvezdasti rubin pomaga pri levkemiji, bolezni kostnega mozga in živčnih obolenjih, kot je denimo multipla skleroza. Rubin zelo dobro deluje v kombinaciji z ostalimi kristali, ki imajo prav tako vpliv na krepitev organizma. 

Rubin se včasih pojavi v kombinaciji z zelenim kristalom zoisit, sicer poimenovanem po baronu Žigi Zoisu, ki ga je imel v svoji zbirki in je ta dotlej še neznan mineral tudi prvi identificiral. Skupaj z zoisitom rubin pomaga pri lajšanju glavobolov, zdravljenju pljučnih bolezni, zaustavljanju krvavitev, levkemiji in drugih krvnih boleznih. Poleg tega ugodno vpliva na zgodnji stadij raka, pomaga pri premagovanju pri alkoholizma ter vseh vrst depresij.

images
Neobdelan rubin v kombinaciji z zelenim zoisitom (vir: energiacristalelor.ro).

Rubin na kratko

Čiščenje: Rubin je treba zelo pazljivo izprazniti po vsaki uporabi, najbolje pa ga je prazniti čez noč v posodi z vodo, ali pa ga 10-15 minut spirati z mlačno vodo. 
Polnjenje: Rubin polnimo tako, da ga za dve uri izpostavimo soncu, če sonca ni, pa ga štiri ure postavimo na svetlobo. Če ga ne uporabljamo pogosto, ga polnimo tako, da ga položimo ob kameno strelo. 
Formula: Al2O3 (aluminijev oksid)
Barva: odtenki rdeče, od rjavo do škrlatno rdečih, krvavo rdeči, svilnato svetleča barva
Horoskop: Rubin velja za julijski rojstni kamen, torej je pripisan znamenjema raka in leva. V babilonski civilizaciji so rubin pripisovali znaku leva, v starem Rimu znaku škorpijona in ovna, v Bizancu pa znamenju raka. Danes ga sicer prištevajo tudi k znamenjem device in kozoroga. 

Viri:
https://www.sensa.si/horoskop/znamenja/pomen-rojstnih-kamnov/
https://njena.svet24.si/clanek/osebna-rast/58e4a6e2704d3/kaj-rojstni-kamen-razkriva-o-vasi-osebnosti