platinaa
Platina je draga kovina, ki je zaradi svoje lepote, pa tudi trajnosti idealna za proizvodnjo nakita, predvsem zaročnih ali poročnih prstanov. Proces proizvodnje platinastega nakita pa je precej zahtevnejši od proizvodnje nakita iz zlata ali srebra. Kot eni redkih v Sloveniji vam lahko v Zlatarni Aura in Karat izdelamo platinast nakit po naročilu - na naslovni sliki si lahko ogledate dva platinasta prstana v nastajanju. 

V primerjavi s skoraj 1782 tonami zlata, ki vsako leto pridejo iz rudnikov po vsem svetu, se 133 ton letno narudarjene platine zdi resnično malo. Za razliko od zlata na svetu ni velikih zalog platine. V zemljini skorji naj bi je bila zgolj ena milijoninka odstotka in zelo verjetno bi lahko vso svetovno zalogo platine spravili v kvadrat s 7,5 metra dolgim robom. 

pl2

Zgodovina in izvor platine – od antike do današnjih dni

Platino, ki so jo uradno razglasili za drago kovino šele v poznem 18. stoletju, so našli že v staroegipčanskem nakitu iz 7. stoletja pred našim štetjem. Ime je dobila po španski besedi platina, ki je pravzaprav pomanjševalnica za srebro. Prav s srebrom so sprva platino pogosto zamenjali. Medtem ko so iskali zlato, so španski konkvistadorji v Novi Granadi našli kar nekaj belih zrn, ki so jih razočarani zavrgli, saj so menili, da gre za »nezrelo zlato«. 

Dve stoletji sta minili, nato pa je švedski znanstvenik odkril način proizvodnje komercialnih količin platine. Pred tem so to kovino uporabljali v glavnem za dekoracijo porcelana ali pa za laboratorijske instrumente. Do zgodnjega 19. stoletja so bila edina znana nahajališča platine v Kolumbiji. Ko so ta nahajališča dodobra izpraznili, so platino odkrili v Rusiji, in rusko nahajališče je postalo glavni vir platine za naslednjih sto let. Trenutno pa 70 odstotkov svetovne platine prihaja iz rudnikov v Južnoafriški republiki.

pl1

Temeljne značilnosti platine

Belo srebrna kovina, znana kot platina, je najtežja med dragimi kovinami. Tehta skoraj dvakrat toliko kot karat zlata. Je gosta, duktilna in neprepustna za korozijo. Gre za najmanj reaktivno kovino z zelo visokim tališčem. 

Zaradi teh značilnosti, pa tudi kemijske stabilnosti, je platina izjemno uporaba za industrijske namene. Njena barva, ki se zelo lepo meša z zlatom, in odpornost proti obrabi, pa sta dva dejavnika, zaradi katerih je platina idealna izbira pri izdelavi visoko kakovostnega nakita. Skoraj polovica letno narudarjene platine konča v proizvodnji naprav za nadzor emisij vozil, slaba tretjina pa gre v proizvodnjo nakita.

Sicer, podobno kot druge drage kovine, tudi platino poškodujejo praske, vendar pa se pri praski na platini material le prerazporedi, ne pa tudi izgubi. Kos nakita iz platine tako svojo prvotno težo obdrži tudi po več desetletij, kar je zelo dobrodošlo pri poročnih prstanih.

pl3

Izdelava platinastega nakita po naročilu v delavnici Zlatarne Aura in Karat

V naši delavnici kot eni redkih v Sloveniji ulivamo platino. Proces ulivanja platine se zaradi njenih specifičnih lastnosti bistveno razlikuje od ulivanja zlata in srebra, poleg dobrega znanja oz. razumevanja procesa ulivanja platine je treba imeti tudi vrhunsko opremo.  

»Ponosen sem na to, da smo se v naši delavnici specializirali za izdelavo platinastega nakita, saj sta po mojih informacijah v Sloveniji poleg nas največ dve zlatarni, ki se s tem ukvarjata, pa tudi drugod po Evropi jih ni prav veliko,« je povedal David Fink iz zlatarske delavnice Aura in Karat. David priznava, da oblikovanje platinastega nakita v primerjavi z zlatim ali srebrnim ni enostavno. »Platina ima precej višje tališče od ostalih kovin, zato je potrebna posebna oprema. Tudi obdelava samega materiala je precej zahtevnejša, saj je platina zelo trda,« pojasnjuje.

V naši delavnici ne manjka ne znanja ne opreme in vse to nam omogoča izdelavo nakita iz platine po naročilu in željah naših strank. Še posebej smo ponosni na naše platinaste zaročne prstane. V kolikor imate idejo ali želje glede nakita iz platine, nas lahko kontaktirate na telefonsko številko 07 30 66 950 ali e-mail #EM#696f646c447f6a667c6878656d206f7a62703c607d#EM# – z veseljem vam bomo pomagali!