uvodna obeski1
Naj vas najprej seznanimo z nekaterimi pojmi. Dragi kamni ali dragulji so naravni minerali, ki so z brušenjem obdelani v željeno obliko. Z brušenjem obdelani kamni, ki le deloma izpolnjujejo geološke pogoje pravih mineralov, pa so imenovani poldragi ali okrasni kamni.

Rojstni kamen je drag ali poldrag kamen, ki pripada enemu mesecu v letu. Nekateri meseci imajo celo več rojstnih kamnov, vendar bomo tukaj opisali le poglavitne. Ideja o rojstnih kamnih izvira iz starih civilizacij, kjer so verjeli, da imajo dragi in poldragi kamni veliko moč. Prinašali naj bi obilje, srečo in zdravje. Vsak rojstni kamen naj bi imel svoj pomen in vzpodbujal določene lastnosti pri osebi, ki ga nosi. Poleg tega pa bodo uhani, prstani, zapestnice, ogležnjice, verižice z obeski ali ogrlice še lepši z barvitimi rojstnimi kamni.

Nakit z rojstnim kamnom je odlična ideja za darilo tako ob rojstvu otroka kot tudi za rojstnodnevno darilo za mamo, očeta, brata, sestro, prijatelja ali partnerja. 

Spodaj lahko odkrijete, kateri kamen spada h kateremu mesecu in preberete, kaj naj bi prinašal osebi, ki ga nosi.


Rojstni kamen meseca januarja – GRANAT

Granat je mineral, ki naj bi vzpodbujal pravilno delovanje srca in posledično uravnaval krvni tlak. Povečeval naj bi vzdržljivost in vlival moč za dokončanje začetega. Radost pogosto spremlja ta mineral, njegova rdeča barva pa simbolizira moč ljubezni in strast.


granat poldragi kamen nakit zapestnica


Rojstni kamen meseca februarja – AMETIST

Ametist je eden izmed najbolj znanih mineralov. Uporaben naj bi bil za zmanjševanje stresa in dajal občutek miru in varnosti. Njegovo vijolično barvo povezujejo z modrostjo, sanjami in meditacijo. Pomagal naj bi pri odpravljanju starih škodljivih navad in vzpodbujal k spremembi ter razvoju.


ametist poldragi kamen


Rojstni kamen meseca marca – AKVAMARIN

Modri akvamarin je mineral upanja in sreče. V preteklosti so ga mornarji uporabljali za zaščito in vodstvo med potovanji. Njegovo delovanje naj bi blagodejno vplivalo na grlo in dihalne poti, lajšal naj bi napetosti v čeljustih in ublažil zobobole, povečeval naj bi samozavest in zdravil kožne težave.


aquamarine 1380334 1280


Rojstni kamen meseca aprila – DIAMANT

Najbolj oboževani dragi kamen je danes diamant. Tako je zaradi njegove redkosti, odpornosti, vsestranske uporabe in neskončnega leska. Zaradi njegove trdnosti ga povezujejo z nesmrtnostjo, neskončno ljubeznijo in upanjem. Nekoč so verjeli, da diamant nosilcu prinaša veselje in materialna bogastva.


diamant dragi kamen nakit prstan


Rojstni kamen meseca maja – SMARAGD

Stoletja imenovani »Kleopatrin kamen« se ta dragulj še danes uporablja za izdelavo najbolj dragocenega nakita. Pomagal naj bi pri zdravljenju glavobolov, sinusov, ščitnice, infekcijskih bolezni, želodčnih težav in jeter. Njegova zeleno modra barva simbolizira ljubezen, sočutje, ravnotežje in večno mladost. Vsem, ki ga nosijo, naj bi prinašal srečo in mir.


smaragd dragi kamen nakit prstan


Rojstni kamen meseca junija – BISER

Biser tehnično ne spada med prave minerale, saj je ustvarjen na organski način, a je še vedno eden najbolj uporabljenih kamnov pri nakitu. Poznamo različne barve biserov, a je bela najbolj oboževana. Kot tak simbolizira nedolžnost, brezpogojno ljubezen, veselje in uspeh.


biserni prstan nakit biser


Rojstni kamen meseca julija – RUBIN

Rubin je dragulj, ki velja za kamen življenja zaradi njegove strastne rdeče barve. Nosil naj bi energije ljubezni, prebujal voljo do življenja in vzpodbujal transformacijo. Vsem, ki ga nosijo naj bi aktiviral ustvarjalnost in vlival moč za udejanjanje svojih idej.


rubin dragi kamen nakit verižica z obeskom


Rojstni kamen meseca avgusta – PERIDOT

Peridot je eden redkih kamnov, ki ga poznamo samo v eni barvi, in sicer zeleni. Nosilcu naj bi prinašal moč in vplivnost ter ga ščitil pred negativnimi mislimi in nočnimi morami. Včasih so ga celo uporabljali v ritualih zaščite pred temnimi silami. Vsakemu, ki ga nosi, naj bi pomagal odkriti njegov življenjski namen.


peridot poldragi kamen verižica z obeskom nakit


Rojstni kamen meseca septembra – SAFIR

Safir je en najbolj oboževanih dragih kamnov, saj ima veliko vrednost tudi v industrijske namene. Najbolj znana različica je modre barve. Povezujejo ga z duhovnostjo, sproščanjem, mirnim spanjem, potrpežljivostjo, razstrupljanjem, odstranjevanjem iluzij in videnjem resnice.


modri safir dragi kamen prstan nakit


Rojstni kamen meseca oktobra – ROZA TURMALIN

Nežna roza barva te različice turmalina simbolizira materinsko ljubezen, ki je vselej pozorna, blaga in zelo zaščitniška. Ljubeča energija naj bi blagodejno delovala na srce in ožilje, prečiščevala kri, ublažila žalost in dvome ter nosilca vzpodbudila k prilagodljivosti.


roza turmalin poldragi kamen prstan nakit


Rojstni kamen meseca novembra – CITRIN

Rumena barva citrina simbolizira sončno energijo, zato naj bi bil citrin mineral optimizma, novega učenja, toplote, ravnotežja in regeneracije. Nosilcu naj bi pomagal pri povečanju imunosti, zdravljenju žlez in ledvic, z umiritvijo strahov pa zniževal stres. Včasih so ljudje verjeli, da če ga postaviš med svoje prihranke ali v denarnico, pritegne še več denarja.


Untitled 3


Rojstni kamen meseca decembra – MODRI TOPAZ

Modri topaz naj bi umiril naše misli, vlival moč glasilkam in pomagal pri jasnem izražanju. Vsem, ki ga nosijo naj bi odstranjeval dvome in nezaupanje vase, jim pomagal odkriti notranja bogastva in jih vzpodbujal pri odkrivanju lastne resnice.


akvamarin poldragi kamen uhani nakit

Hejdi Martinšek