wedding rings 2154560 1920
Zaroka je zagotovo eden pomembnejših korakov v vajinem življenju. Hkrati pa pomeni le uverturo v še pomembnejšega – poroko. In pred poroko je treba poskrbeti za ogromno stvari. Vajine obveznosti v sklopu priprav za Veliki dan tako vključujejo številne odločitve – tu je izbira lokacije, menijev, sestavljanje seznama povabljencev, iskanje poročne obleke, pa fotografa itd. Vse to je usmerjeno v en dan, ki se ga bosta večno spominjala. Vendar pa v sklop priprav na poroko sodi še ena stvar, ki pa vaju bo od poročnega dne naprej spremljala na vsakem koraku in na vajinih prstancih simbolizirala večno ljubezen – to sta seveda poročna prstana.

In ravno zaradi njunega velikega simboličnega pomena je prava prstana težko najti oziroma izbrati, saj je ponudba res velika – že samo pri materialu se bosta odločala med zlatom ali srebrom, pa platino, titanom, jeklom ... Iskanje prstanov je morda videti kot resnično velik zalogaj, toda brez panike, tega se je najbolje lotiti korak za korakom. Objavljamo nekaj nasvetov, s katerimi vama bomo poskusili olajšati vajino iskanje.

1. Zožita nabor prstanov

Najprej se dobro pogovorita o tem, kakšne želje glede prstanov imata. Določita temeljne značilnosti, glede katerih se oba strinjata – material, morebitni kamni, vzorec oz. motiv … Začnita s samim slogom prstana. Ko si zamislite svoj poročni prstan, ali vidite samo obroček ali je na njem tudi kamen? Je na prstanu vdelan kakšen vzorec ali ne? Mat ali sijaj? Kaj pa material? To so vprašanja, na katera si poskusita odgovoriti, še preden začneta z iskanjem prstanov po zlatarnah oz. spletnih trgovinah, saj bosta potem približno vedela, kaj iščeta, in vajino iskanje bo lažje.

R 721b 
Poročni prstani v kombinaciji belega in rdečega zlata. Več zlatih poročnih prstanov najdete na tej povezavi.

2. Različno ni nujno slabo, rešitve pa so tudi v kompromisih

Nič ni narobe, če si nevesta izbere poročni prstan iz platine, njen bodoči mož pa prstan iz rumenega zlata. Nobenega pravila ni, po katerem bi morala biti prstana iz enakega materiala oziroma se slogovno ujemati. Lahko pa skleneta tudi kompromis in se odločita za prstana, sestavljena iz različnih materialov – čudovite so denimo kombinacije jekla in zlata ali titana in zlata, v naši ponudbi pa najdete tudi prstane iz jekla in titana, pa platine in titana ter celo jekla in keramike.

88 ST146 
Poročna prstana iz jekla in keramike. Več poročnih prstanov iz kombinacije materialov najdete tukaj.

3. Postavita si proračun

Cene poročnih prstanov se lahko zelo razlikujejo glede na material, kamne, modele … Nekateri so za simbole, ki jih bodo spremljali vse življenje, pripravljeni porabiti več denarja, drugi pač manj. Dobra novica je, da je mogoče za zmerno ceno dobiti čudovite poročne prstane in da so cenejši materiali, kot sta jeklo ali titan, izredno odporni in hkrati privlačni na pogled. Če pa prisegate na klasiko, pa morate vedeti, da žlahtne kovine, kot sta zlato in platina, stanejo več, in vsak briljant še malo pripomore k zvišanju cene.

77 T714 65
Poročna prstana iz titana. več poročnih prstanov iz tega odpornega materiala si lahko ogledate tukaj.

4. Zgodaj pričnita z iskanjem

Ko bosta izoblikovala skupno idejo o prstanih, pa tudi njuni ceni, se prične zabavni del. Preizkušanje prstanov je proces, ki lahko traja kar nekaj časa, tako da začnita dovolj zgodaj – priporočamo, da se tega zalogaja lotite vsaj tri mesece pred poroko, idealno pa bi bilo še kakšen mesec ali dva več! Izbiranje poročnih prstanov pod časovnim pritiskom je nekaj, kar bi lahko zelo dolgo obžalovala. Morata tudi vedeti, da je pogosto treba par poročnih prstanov še izdelati, vsekakor pa gravirati, tako da je dobro, da prava prstana najdete vsaj tri tedne pred poroko in nato na ta dan počakata brez vsakršne skrbi, da prstana ne bi bila pravočasno pripravljena.

jek
Jeklena poročna prstana. Več poročnih prstanov iz jekla si lahko ogledate na tej povezavi.

5. Imejta v mislih svoj življenjski slog

Zapomnita si – obroček na prstancu bosta nosila vsak dan, zato morata izbrati nekaj, kar bo postalo in tudi ostalo del vajinega življenja. Če se redno ukvarjate s športom ali igrate kakšno glasbilo, izberite ožji prstan brez ostrih robov. Če imate službo, kjer opravljate fizično delo, poiščite enostaven, trden prstan in se izogibajte briljantom, ki se lahko razrahljajo, ali pa raznim vzorcem z zarezami, v katerih se lahko hitro znajde umazanija. Če ste zelo aktivni, imejte v mislih platino, ki je izjemno odporna (če že pride do praske, se kovina pri platini le prerazporedi in ne odpade stran). Srebro je denimo cenovno ugodnejše in čudovito na pogled, vendar se zaradi mehkobe hitreje obrabi in popraska.
55 10150 050 55 10160 050
Srebrna poročna prstana. Več parov poročnih prstanov iz srebra si oglejte na tej povezavi.

6. Poskusita nekaj novega  

Morda so vama izredno všeč poročni prstani iz rdečega zlata ali pa ne želita odstopiti od enega ali več briljantov na svojem poročnem prstanu. Vendar pa se ne omejujte – v zlatarni poskusite tudi katerega od poročnih prstanov, za katerega si niste predstavljali, da bi ga nosili. Malo poklepetajta s prodajalko ali prodajalcem, dovolita ji/mu kakšen predlog in preizkusite poročne prstane, ki vam jih svetuje. Morda se boste na koncu zaljubili prav v poročni prstan, za katerega si nikoli ne bi mislili, da vam bo všeč. 

655
Poročna prstana iz rumenega zlata s črnim rodijem v zarezah. Več poročnih prstanov posebnih kolekcij si oglejte tukaj.