pendant (8 of 15)
Drevo življenja je simbol, ki je pri nakitu relativno pogost in priljubljen. Še posebej so poznani obeski z motivom drevesa življenja, ta motiv pa krasi tudi številne prstane, uhane itd. Ste se kdaj vprašali, kakšen je pomen drevesa življenja? Kaj drevo življenja pomeni tistim, ki ga nosijo na sebi? Je to le modni dodatek ali se za tem skriva kaj globljega?

Simbolizem drevesa življenja ima dolgo zgodovino in je prisoten v številnih kulturah, morda pa je najbolj poznano iz keltske kulture. Kelti so čutili globoko povezanost z naravo, posebej z drevesi. Ta niso bila samo objekti, ki so jih uporabljali za prehrano, zavetje, toploto, ampak so veljala tudi za zbirališča skupnosti, ki so omogočala duhovno povezavo tako s predniki kot tudi z bogovi.

Vseobsegajoča povezanost z vsem, kar nas obdaja

V prvi vrsti gre torej za simbol povezanosti – vseobsegajoče povezanosti z vsem, kar nas obdaja. Drevo ima korenine, ki segajo globoko v zemljo, ki ga hrani, s čimer se kaže njegov izvor in povezanost z našim planetom. Listi in veje se raztezajo v nebo, proti soncu, ki mu daje energijo, potrebno za rast. 

Drevo življenja pomeni, da nismo »otoki«, temveč smo globoko povezani s svetom okoli nas, ta pa nam omogoča našo rast, napredek in razvoj. 

il 794xN 1625670796 ep4n

Simbol družine in povezanosti z našimi predniki

Drevo simbolizira generacije v naši družini – vzklije iz semena, raste in se razveji, kolikor se more, nato pa ustvari nov plod in da možnost življenja naslednji generaciji, ki prične znova. Družino predstavlja tudi s svojo mrežo vej, kaže njeno kontinuiteto skozi vse generacije. Skozi nenehno rastoče veje smo povezani tako z našimi starši in starimi starši kot tudi z našimi otroki ter otroki naših otrok. Če pomislimo, tudi družinska debla, ki prikazujejo naše prednike so (tako po obliki kot navsezadnje tudi po imenu) podobna drevesom.

Simbol osebnostne rasti

Na drevo življenja lahko gledamo tudi kot na simbol osebnostne rasti. Ko so drevesa mlada, so si med seboj vsa zelo podobna. Toda z leti jih zunanji dejavniki, kot so nevihte, vetrovi itd., edinstveno oblikujejo in pustijo na njih marsikatero sled, morda se nekatere veje polomijo, pa potem zrastejo nove, drevo pa se bori, obnavlja, celi. Sčasoma tako vsako drevo postane edinstveno in čudovito z vsemi svojimi posebnostmi in znamenji. Vse to je lepa metafora za vsakega človeka in njegovo življenjsko pot.

Ta drevesa so točno takšna, kakršni si želimo vsi postati – oblikovani v fascinantne, navdihujoče posameznike, ki so prebrodili marsikatero oviro in jih krasijo bogate življenjske izkušnje.

il 794xN 1625674442 65e9 (1)

Simbol ponovnega rojstva

Je pa drevo življenja lahko tudi simbol ponovnega rojstva. Jeseni drevesa izgubijo liste in prične se nekajmesečna hibernacija. Toda spomladi drevo požene nove poganjke in liste ter je »ponovno rojeno«. Na to lahko simbolno gledamo kot na nove začetke, pozitivno energijo, zdravje in svetlo prihodnost.

Simbol nesmrtnosti

Ko se drevo stara in slej ko prej približa svojemu koncu, še vedno nosi semena, ki na nek način vsebujejo njegovo bit, njega samega, in na ta način drevo življenja simbolizira nesmrtnost. 

26577 66 51090 052+66 51100 052 wg 50 
Srebrni poročni prstani z motivom drevesa življenja.

Simbol (duhovne) rasti in moči

Mlado drevo začne svoje življenje s plitvimi koreninami, ki se sčasoma krepijo in segajo vse globlje. Tudi veje so na začetku majhne in se počasi raztezajo proti nebu, segajo proti soncu. Tako kot drevo raste, se tudi človek počasi krepi in sega k novim znanjem in življenjskim izkušnjam.

Glede na vse zapisano je jasno, da drevo življenja nima le estetske vrednosti, temveč se za njim skriva cela mreža različnih pomenov. 

Če se odločate za nakup nakita z motivom drevesa življenja, je dobro poznati njegovo ozadje in se zavedati vse globine, ki jo nosi v sebi ta simbol. Najsi iščete nekaj zase najsi darilo za nekoga drugega, v vsakem primeru nosi drevo življenja v sebi ena najlepših, če ne tudi najpomembnejših življenjskih sporočil, za katere je dobro, da se jih vseskozi zavedamo.