citrin 3
Ali poznate citrin, čudovit kristal v rumenih, rjavih ali zlatih odtenkih, poznan tudi kot Sončni kamen, kamen uspeha in obilja ali kamen razcveta? Morda ste že slišali zanj in tudi poznate katero od njegovih številnih pozitivnih lastnosti. In ravno zaradi teh lastnosti si citrin zasluži, da o njem napišemo nekaj več. Vabljeni k branju zanimivih dejstev in prepričanj o citrinu!

Citrin skozi zgodovino

Citrin je že od nekdaj cenjen kot dar Sonca. Kot Merkurjev kamen v sebi nosi čisto sončno jutranjo svetlobo. V stari Grčiji so ga nosili za obrambo pred kačjim strupom in zlonamernimi mislimi. Rimljani so iz citrinov pričeli izdelovati prečudovit nakit – citrin je tako hitro postal priljubljen v dobi romantike. Vse do 16. stoletja je bil Citrin skupen izraz za vse rumeno-rjave kamne, vključno s topazom. 

Veljal je za trgovski kamen, saj so ljudje menili, da izboljšuje poslovno komunikacijo, povečuje prodajo, privlači denar in posel. Kristal citrin so z namenom povečevanja premoženja polagali v blagajne in denarnice. Zaradi pridobivanja umetnih citrinov (s pomočjo termične uporabe ametistov), je še posebej cenjen naravni, prosojni citrin v zlatih odtenkih.

citrin 5
Na fotografiji so brušeni citrini, medtem ko si lahko na zgornji, naslovni fotografiji, ogledate citrine, kakršni se nahajajo v naravi. (foto: Zlatarna Aura in Karat)

Močan regenerator in odličen zaščitni kamen

Topla energija citrina spodbuja optimizem in duhovno bogastvo, deluje kot filter in regenerator energije in svojemu lastniku predaja toploto, optimizem in duhovno bogastvo. Negativno energijo razbija in je ne vleče nase. Ima močan vpliv na solarni pleksus, tako nam pomaga prebroditi nemire, strahove, nezadovoljstvo in s tem ščiti pred depresijo in samomorilskimi nagnjenji. Posledično je znan kot odličen zaščitni kamen.

Citrin tudi spodbuja motivacijo in kreativnost ter izražanje lastnega mnenja. Tisti, ki nosijo citrin, so manj občutljivi, bolje prenašajo kritiko in pogosteje delujejo v skladu s konstruktivno kritiko. Citrin pomaga razviti pozitiven odnos in optimističen pogled na prihodnost – spodbuja vas, da se premikate naprej, namesto da bi se oklepali preteklosti.

Daje nam mir, ravnovesje, notranjo harmonijo in s tem krepi tudi naš imunski sistem. Če ga položimo na srčno čakro, bo umiril nemirno srce in nam dal občutek varnosti. Je tudi aktivator temenske ali kronske čakre, s čimer odpira intuicijo.

Zdravilni učinki citrina

- Krepi imunski sistem, delo žlez in ledvic, spodbuja obnavljanje tkiva
- Krepi trebušno slinavko ter pomaga pri regulaciji proizvodnje inzulina in s tem pozitivno vpliva na bolnike s sladkorno boleznijo
- Pomaga pri prebavnih težavah, ki jih povzročijo psihosomatska stanja in stres
- Iz krvi in črevesja čisti toksine, ki povzročajo kožne bolezni
- Spodbuja nastanek belih krvničk, če je le-teh premalo
- Če ga položimo na grlo, bo pomagal pri čiščenju dihalnih poti in zdravljenju bronhitisa


citrin 4
Še ena fotografija brušenih citrinov. (foto: Zlatarna Aura in Karat)

Splošne značilnosti

Barva: Svetlo rumena, rožnato rjava in zlato rjava, prozoren
Sestava: SiO2
Pogostost: Naravni citrin je relativno redek
Izvor: Brazilija, Rusija, Francija, Madagaskar, Velika Britanija, ZDA
Pomembno: Ne hranite ga poleg gorskega kristala.
Čiščenje citrina: Ker kamen nase ne vleče negativne energije, temveč jo razbija in razpršuje, posebno čiščenje ni potrebno. Enkrat ali dvakrat mesečno ga izplaknemo pod mlačno vodo.
Polnjenje citrina: Citrin se zelo hitro napolni in regenerira, če ga izpostavimo sončni svetlobi

V naši ponudbi najdete prstan, verižico in uhane v motivu rožice, ki ima v sredini citrin. 
Naše izdelke s citrinom najdete s klikom na spodnje povezave:
- verižica
- prstan
- uhani
l 1098


Viri: 
http://www.lotos-nakit.com/minerali-kristali/citrin/
http://www.carobni-dih.si/citrin.html
http://www.lovesensa.rs/clanci/dnevni-rituali/cudesni-kristal-koji-privlaci-bogatstvo-citrin-nas-puni-energijom-i-stiti-auru