lr 0514
V zadnjem obdobju je t.i. Infinity nakit oz. nakit, ki ga krasi (vsaj en) simbol neskončnosti, izjemno priljubljen. Simbol neskončnosti je med drugim znak za neskončno ljubezen in upanje, kar daje nakitu s tem simbolom, najsi bodo to zapestnice, verižice, uhani ali pa tudi prstani, dodaten romantičen pomen. Toda, kaj resnično simbolizira položna osmica in kdaj se je ta simbol elegantne oblike, ki nima ne začetka ne konca, prvič pojavil? Dejansko je bil najprej zgolj in le vodoravna osmica, ki se je pojavila na nekaj umetniških delih, vendar ni imel kakšnega posebnega pomena, dokler ga ni leta 1655 matematik John Wallis uporabil za ponazoritev matematične neskončnosti. V matematičnem smislu se simbol še danes uporablja – zagotovo se ga spomnite iz srednješolske matematike. 

Drugi pomeni simbola neskončnosti

Poleg rabe v matematiki simbol neskončnosti uporabljamo za ponazoritev nekaterih abstraktnih konceptov. Pogosto se uporablja kot izraz za neskončno ljubezen ali upanje. In ravno ta romantična interpretacija je »kriva« za veliko popularizacijo simbola. Simbol neskončnosti torej pomeni, da bo nekaj trajalo večno. Zato se veliko ljudi odloči za poročne prstane s tem simbolom ali pa dajo ta simbol v prstane gravirati. S tem poročeni par sporoča, da bo njuna ljubezen trajala večno. Vodoravno osmico je torej mogoče interpretirati tudi kot znak zvestobe.

Če podarite izdelek s tem simbolom prijatelju ali prijateljici, pa mu/ji s tem pokažete, da se vajino prijateljstvo ne bo nikoli končalo. Spet drugi ta simbol uporabljajo za ponazoritev svoje  vere v boga.
Nekateri pravijo, da je simbol neskončnosti razdeljen na dva dela in s tem ponazarja dva posameznika, elementa ali vidika. Zato je to čudovito darilo za pare.

Nakit s simbolom neskončnosti

Po vsem zapisanem smo že ugotovili, da nakit infinity oz. neskončno svojo priljubljenost dolguje ravno svojemu simbolnemu pomenu, vključno z mnogimi možnostmi interpretacije, kaj naj bi bilo neskončno - neskončna ljubezen, neskončno prijateljstvo, neskončno upanje, neskončna vera ...

V kombinaciji z nakitom, ki prav tako velja za večnega, brezčasnega, pa je njegovo sporočilo še oplemeniteno. Elegantna oblika simbola lepo krasi zlate, srebrne, pa tudi jeklene in druge izdelke, še posebej so priljubljene zapestnice in verižice, pa tudi uhani. Kot omenjeno, je simbol neskončnosti pogosto tudi motiv poročnih prstanov.

Če torej razmišljate, kaj podariti nekomu, ki vam je blizu, najsi bo to partner, zakonec, družinski član ali pa dober prijatelj ali prijateljica, je nakit z motivom neskončnosti čudovito in pozorno, predvsem pa večno darilo. 

Nakit Neskončno v Zlatarni Aura in Karat