Bistvo nakita je v čustvih   slika 2
Včasih ljudje dojemamo nakit le kot kos predmeta, vendar pa je to daleč od resnice. Spomnite se, kako ste se počutili, ko ste prejeli v dar ali ste si sami privoščili nakit. In kako ste se počutili, ko ste nakit podarili komu drugemu? S kakšnim namenom ste to storili? Verjetno ni bilo kar tako. 

Z nakitom pogosto želimo izraziti globoka čustva, ki jih težje ubesedimo, včasih pa želimo pokazati le iskreno pozornost do nekoga. Nakit radi kupimo v dar, kadar želimo izraziti:

1. Ljubezen. 

Ljubezen radi izražamo na različne načine. S poljubom, objemom ali le z nasmeškom. Pogosto pa je nakit čudovit in trajen dodatek, ki bo ljubljeno osebo še leta spominjal na vašo ljubezen do nje.

2. Prijateljstvo.

Obdarovanje z nakitom je zelo pogosto darilo za rojstni dan pri najbližjih prijateljicah, saj ženske obožujemo nakit skoraj brez izjeme. Za zapestnice prijateljstva ste zagotovo že slišali, v zadnjem času pa je zelo popularen tudi personaliziran nakit z imenom.

3. Ponos.

Pogosto je nakit zelo lepo darilo kot izraz ponosa za dosežke v življenju osebe. Verižica z graviranim obeskom za ženske in ura z gravuro za moške je odlično darilo za študijske, karierne ali športne dosežke.

4. Spoštovanje.

Kadarkoli nakit podarimo sebi ali drugim, izrazimo spoštovanje. Ker ima plemenita kovina običajno večjo vrednost kot bižuterija, z njo pokažemo osebi, da jo cenimo in da nam veliko pomeni.

5. Hvaležnost.

Preprosti »Hvala« se nam včasih ne zdi dovolj za zavzetost pri kakšnem pomembnem opravku. Takrat nakit odlično zapolni to vrzel.

6. Pripadnost.

Skupine, ki so povezane z določenim namenom, kot so društva, razne organizacije ali začasno povezane skupine s skupnim ciljem, nosijo značke, verižice z graviranimi obeski ali prstane. V preteklosti je to bilo še bolj izrazito, ko so člani plemiške družine izkazovali pripadnost neki družini s prstanom, ki je imel družinski grb ali pečat.

7. Obilje in prestiž.

Že od nekdaj so tako dragi in poldragi kamni, kot tudi platinast, zlat in srebrn nakit znak obilja in prestiža. Masivne verižice, zapestnice in prstani z dragimi ali poldragimi kamni so izrazit statusni simbol in so že od nekdaj zvesti spremljevalci višjega družbenega sloja.

8. Duhovne nazore.

Že od samih začetkov so nakit uporabljali tudi v duhovne namene, da so aktivirali pretok določenih energij. Danes poznamo nakit z različnimi duhovnimi simboli. Na slovenskem prostoru so zelo pogoste verižice s križci, v zadnjem času pa prihaja v veljavo tudi nakit s simbolom neskončnosti, miru, drevesa življenja ali podobnimi. 

9. Opravičilo.

In nenazadnje, velikokrat nakit postane tudi predmet sprave. Tukaj so mogoče še posebej primerni uhani, s katerimi lahko osebi sporočimo, da smo jo slišali in spoštujemo njeno mnenje.

Ker so plemenite kovine, dragi in poldragi kamni praktično večni, darilo ostane z ljubljeno osebo dolgo časa. Nakit bo po nekaj letih potrebno nekoliko obnoviti, vendar bo po popravilu kot nov. Prav zato ga pogosto podarimo ob dogodkih, ki so navadno čustveni in prelomni v življenju, na primer:


Zelo je pomembno, da vse stvari počnemo z jasnim namenom in nakit pri tem ni nobena izjema. Kadar nakit podarite z določenim namenom, bo imel še veliko večjo vrednost, ki bo trajna. Nakit bo tako postal spomin na čudovita občutja, ki so nas spremljala v tistem odnosu, dogodku ali življenjskem obdobju.

Hejdi Martinšek