a (3 of 12)

Ankh (izg. ank) je staroegipčanski simbol, ki so ga kot amulet uporabljali stari Egipčani. Ponazarja koncept večnega življenja, znan pa je tudi po imenih »dih življenja«, »križ življenja« in »ključ Nila«. Ima značilno obliko križa z zanko na vrhu, včasih pa so ob njem tudi drugi simboli ali enostavne dekoracije.

Ankh sodi med najbolj prepoznavne simbole starega Egipta. Stari Egipčani so verjeli, da je zemeljsko potovanje človeka le del večnega življenja, in tako ankh simbolizira tako smrtno kot posmrtno življenje, obenem pa je tudi simbol plodnosti. Mnogi si v povezavi z njim razlagajo visoko modrost, saj ankh predstavlja tudi ključ do vsega skritega znanja. Zanka simbolizira večno dušo, ki nima ne začetka ne konca.  

Amulet številnih Egipčanov

Pojavljati se je začel v zgodnjem obdobju starega Egipta (cca. 3150-2613 pr. n. št.). Pogosto je upodobljen v rokah egipčanskih bogov na poslikavah različnih grobnic, pojavlja se na številnih zapisih, pogost pa je tudi motiv, ko ga egipčanski bogovi na mnogih poslikavah podarjajo takratnim faraonom.

Egipčanski bogovi so bili praviloma upodabljani s tem simbolom življenja, ki je pomenil tudi nesmrtnost. Pogosto so upodobljeni s prekrižanima rokama na prsih in z ankhom v vsaki roki. Stari Egipčani so izdelovali ankh iz različnih materialov – lesa, voska, zlata in drugih. Pogosti so bili kot zlati amuleti, številni so jih vedno imeli pri sebi, saj so jih nosili kot zlate obeske okoli vratu. 

Podobnost z Izidinim vozlom

Natančna razlaga za pojav oz. razvoj simbola ankh ni znana, je pa zanimivo teorijo postavil egiptolog E.A. Wallis Budge (1857-1934). Trdil je, da simbol izvira iz Izidinega vozla, t.i. »tat«. Ta domnevno predstavlja ženske genitalije in simbolizira plodnost. Teorija, da simbol življenja ankh izvira iz znaka za plodnost, je v skladu z njegovim pomenom skozi egipčansko zgodovino pa do današnjega dne. 

Mnogo egiptologov podpira to teorijo in opozarja na podobnost simbolov ankh in tat ter njun pomen vse od zelo zgodnjih časov zgodovine starega Egipta. Ankh je bil vedno asociiran z življenjem, obljubo večnega življenja, soncem, rodnostjo in svetlobo, kar se sklada tudi s »področji« boginje Izide, ki je v staroegipčanski mitologiji med drugim boginja mati oz. boginja plodnosti.

Povezava s krščanstvom

Ta simbol se je ohranil tudi po uveljavitvi krščanstva, saj so Egipčani kljub novi veri ankh ohranili kot verski simbol. V času zgodnjega krščanstva je bil ankh namreč že tisočletja zasidran simbol večnega življenja. Tako so ga prevzeli tudi tamkajšnji koptski kristjani, ob krščanskem križu se je ta simbol pogosto pojavljal na grobnicah koptskih kristjanov. Križ, ki simbolizira krščanstvo dandanes, po nekaterih teorijah izhaja prav iz egipčanskega ankha.

Ankhe iz zlata in srebra izdelujemo tudi v naši zlatarski delavnici - najdete jih na spodnjih povezavah: