amet (3 of 3)
Kljub temu, da je precej pogost, ametist že več stoletij oziroma celo tisočletij sodi med najbolj cenjene kamne. Njegova nahajališča so po vsem svetu, denimo Braziliji, Boliviji, Mehiki, Afriki, Kanadi, Rusiji, ZDA in Evropi.

Neolitski ljudje so ga okoli 25.000 let pred našim štetjem nosili zgolj kot okras, Stari Grki in Rimljani pa so ametist uporabljali na več načinov – znašel se je tako v nakitu kot tudi amuletih. Zgodnje civilizacije so kamen visoko cenile. Veljalo je prepričanje, da je ametist sopomenka razkošja. Kot takšnega so ga pogosto vgrajevali v krone, žezla in prstane. Barva ametista je bila simbol modre krvi, pa tudi pripadnosti Kristusu. Katoliška duhovščina je ametiste nosila na svojih križih, kajti med njegove pomene sta sodila tudi pobožnost in celibat.

am (1 of 3)

Svoje mesto ima tudi v grški mitologiji


Ime ametist izvira iz grščine, in v slovenščino bi ta izraz lahko prevedli tudi kot »ne pijan«. Izvor tega nenavadnega imena najdemo v starem grškem mitu -  bog vina, cvetja, zabave in veseljačenja Bakhus se je v razjarjenosti zaklel, da bo na vsakogar, ki mu bo prekrižal pot, spustil hordo tigrov. Na njegovo pot je prišlo dekle z imenom Ametist, ki se je namenilo k oltarju boginje Diane, in jezni bog je nadnjo poslal tigre. Še preden pa so jo ti lahko raztrgali, jo je boginja Diana spremenila v brezbarvni kristal in jo s tem zaščitila. Bakhus je svoje dejanje, ki je povzročilo gorje nedolžnemu dekletu, takoj obžaloval ter kot opravičilo in daritev po kristalu zlil sok rdečega grozdja, zaradi česar je kristal dobil svojo značilno vijoličasto barvo. Grki so nato verjeli, da tisti, ki na sebi nosi ametist, vedno ostane trezen. Kitajska filozofija feng šui pa ametist razume drugače – po feng šuiju gre za kamen blagostanja, ki, če ga v bivalnem prostoru postavimo v kot bogastva, spodbuja pritok denarja v naš dom. 

Sicer pa kristal ametista, ki je zgrajen iz silicijevega dioksida, sodi v eno od različic kvarca. Njegova trdota je 7 po Mohsovi lestvici, tako da gre za trden in odporen kamen. Njegov odtenek variira od vijolične barve pa do odtenkov sivke, kar je posledica nanosov  železa in aluminija, pa tudi naravnega obsevanja.

am (3 of 3)

Odličen pripomoček za spopadanje s stresom


Zdravilne lastnosti ametista so še posebej uporabne v povezavi s stresom v službi, saj je kamen povezan z blagostanjem – tako hkrati blagodejno vpliva pri težavah s stresom, obenem pa spodbuja uspeh. Pozitivno pa učinkuje tudi na intuicijo in komunikacijo, obe lastnosti pa lahko vplivata tudi na večjo delovno učinkovitost. Obenem naj bi ametist lajšal težave z nespečnostjo ter blažil bolečine, denimo v zvezi z artritisom.

Danes ljudje ametist v glavnem uporabljajo kot zaščitni kamen. Ker je povezan s kronsko čakro, je v pomoč pri očiščevanju uma in odstranjevanju negativnih misli. To zajema tudi negativnosti stresa in tesnobe, in mnogi se poskušajo znebiti te »nesnage« tako, da meditirajo z ametistom. Za meditacijo z ametistom si izberite prostor z blago svetlobo in mirno energijo. Sedite ali lezite na tla z ametistom v dlani, ter vdihujte vijolično energijo ametista. Vizualizirajte tisto, kar si želite. Dovolite nežni energiji ametista, da vas pripelje v stanje jasnosti. Ovijte svojo dušo s samozavestjo in občutite, kako ametist blagodejno seva svojo zaščito v vašega duha. Ko ste pripravljeni, še zadnjič globoko vdihnite in počasi odprite oči, medtem ko izdihnete. Po meditaciji kamen očistite. 

Z ametistom lahko lepo okrasimo naše domovanje – mnogi se zanj odločijo že zato, ker je lep na pogled. Vendar pa ima lahko kamen številne metafizične prednosti, če je umeščen v pravi prostor. V dnevni sobi lahko pripomore k povezanosti družine ter nudi samozavest in mirnost, nujni za odprto komunikacijo. V pisarni bo spodbujal intuicijo in z njo povezane poslovne odločitve ter po dolgem dnevu tudi vplival na sproščanje. Če ametist postavimo v kopalnico, nas bo ob blagodejni kopeli še bolj sprostil in umiril.

Ali veste, kateri je vaš rojstni kamen? Odgovor najdete na tej povezavi!

Članek je povzet po https://www.energymuse.com/ameth-meaning.