dd
Dan žena je mednarodni praznik žensk, saj gre za dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. V približno 100 državah ga praznujejo vsako leto 8. marca. Prvič so dan žena praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. Praznovali so ga tudi v Sloveniji, in sicer v Trbovljah. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se je tudi v drugih državah uveljavilo praznovanje na 8. in ne več 19. marec.

Splošna volilna pravica v Sloveniji


V Sloveniji je že leta 1897 začel izhajati ženski časnik Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Leta 1906 je Marija Urbas postala prva Slovenka, ki je doktorirala, in sicer iz filozofije na graški univerzi. Slovenska Ljudska stranka je 15. maja leta 1920 uvedla splošno volilno pravico na občinskih volitvah. Volilno pravico so dobili vsi, moški in ženske, ki so bili stari nad 21 let, s čimer tem je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica. Sicer je bila leta 1921 splošna volilna pravica odpravljena s strani Beograda, ženske pa so dokončno dobile volilno pravico leta 1945, ko je bila uzakonjena splošna volilna pravica. 

Kaj podariti na dan žena?


Dan žena je praznik, ki ga praznujejo vse ženske. Zato se spodobi, da se vseh žensk, ki so nam blizu - to je torej lahko žena, zaročenka, dekle, ali pa dobra prijateljica oziroma družinska članica, npr. mama, sestra, hčerka, teta, babica ... - , spomnimo vsaj z iskreno čestitko, če že ne s kakšno rožico. Če pa ste se namenili pomembni ženski v vašem življenju pokloniti darilo, ki ga bo pomnila za vedno, ste na pravem mestu. Nakit je namreč nekaj, česar se razveselijo prav vse ženske, in na enem mestu smo zbrali ideje, kakšen nakit je primerno podariti ob tej priložnosti. 

Ker je važen namen, ni nujno, da je darilo zelo drago, če pa tokratni osmi marec sovpada s kakšno pomembno obletnico, rojstnim dnem ali pa bi radi obdarovanki enostavno povedali, kako izjemno jo cenite in kako pomembno vlogo igra v vašem življenju, pa ste zagotovo pripravljeni zanj odšteti tudi nekaj več. V naši ponudbi najdete tako cenovno dostopnejši (a zato nič manj čudovit!) srebrn ali jeklen nakit, kot tudi nakit iz zlata. Pripravili smo tudi poseben izbor, kjer boste našli verižice, zapestnice, prstane ali uhane, pa tudi obeske - najdete ga na tej povezavi.

Z veseljem vam svetujemo

V kolikor v naši ponudbi pa ne najdete tistega, kar iščete, oziroma menite, da si obdarovanka zasluži prav posebno pozornost, pa vam lahko nakit izdelamo tudi po naročilu! V tem primeru ali pa če se vam porodi kakršnokoli vprašanje o izdelkih, ki so na voljo v spletni trgovini Zlatarne Aura in Karat, ne oklevajte, temveč nas pokličite na 07 30 66 950 ali pa pišite na elektronski naslov #EM#73606e6677457c6b697d6b79626c236e6563733d677c#EM# in z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vprašanja in svetovali.  

Brezplačno graviranje nakita

Vsak izdelek, ki ga kupite v naši spletni trgovini, vam po vaših željah BREZPLAČNO GRAVIRAMO - tako bo vaše darilo še bolj osebno. Ob oddaji naročila nam v polje za komentar navedite željen napis in področje, kjer ga želite imeti vgraviranega.